Ada Bojana - Raj za avanturiste

Ada Bojana - Raj za avanturiste
01. Apr 2021.

Ada Bojana - Raj za avanturiste

Na samo 20ak minuta vožnje od Ulcinja, na ušću reke Bojane i Jadranskog mora nalazi se rečno ostrvo nadaleko poznato po netaknutoj prirodi, miru, tišini i nudističkom turizmu! 

Ada Bojana je pravi raj za sve ljude željne avanture, mesto koje privlači veliki broj turista svake godine i gde možete prosto samo uživati, ili se baviti  nekim od vodenih sportova koji su zastupljeni na ovom biseru crnogorskog primorja. 

Ostrvo se prostire na oko 600 hektara, sa plažom koja je duga čak 3800m. Ada Bojana je trouglastog oblika, gde je sa dve strane zapljuskuje voda reke Bojane, a treće more. Legenda kaže da je 1858. godine na ušću reke Bojane u more potonuo brod „Merito” čije su olupine zajedno sa dva obližnja manja ostrva zadržavala rečne sedimente čime se omogućilo da se formira novo ostrvo danas nama poznato kao Ada Bojana.

Obala reke Bojane poznata je i po ribarskim sojenicama, odnosno resotoranima gde lokalni ribari spremaju specijalitete na tradicionalan način. Kako biste uživali u ovoj oazi mira, na našoj stranici smeštaj Ada Bojana možete pronaći ponudu vezanu za sojenice na Adi Bojani, zatim tu si i apartmani i kampovi na Adi Bojani.

 

Reka Bojana

Reka Bojana predstavlja prirodnu granicu između Crne Gore i Albanije, izvire iz Skadarskog jezera sa dužinom toka od svega 41km. Ono što je specifično je da se dno korita ove reke, pre njenog uliva u more, nalazi na dva metra ispod nivoa mora. U njenom koritu nalazi se i slatka i slana voda, gde morska voda kao teža prodire dnom korita sve do sela Svetog Djordja.

 

Ekstremni sportovi

Poslednjih par godina je Velika plaža postala izuzetno popularna po ekstremnim sportovima na vodi. Kitesurfing je sport koji kombinuje surfovanje i kajaking i veoma je popularan zbog povoljnog vetra Maestrala koji je idealan za ovakvu vrstu sporta. Ukoliko niste „profesionalac” možete pronaći instruktore koji će vas kroz par dana uvesti u osnove ovog interesantnog sporta. Ukoliko niste ljubitelj ekstremnih vodenih sportova, postoje mnoge zanimljivosti na plaži koje vam mogu upotpuniti odmor, kao na primer joga ili jahanje konja.

 

Valdanos plaža

Ukoliko se nadjete u ovom delu Crne Gore bilo bi šteta da ne posetite i Valdanos, prelepu uvalu koja je bila glavna luka za sklonište gusara. Nalazi se između dva brda, Mavrijana i Mendre. Put do ove plaže je prelep, a sama uvala je božanstvena. Ona predstavlja i evidentirani podvodni arheološki lokalitet, gde se mogu očekivati značajna podvodna nalazišta još iz vremena antike. Uvala Valdanos, sa plažom dugom 376m, zbog svoje lepote i značaja proglašena je spomenikom prirode.

 

Biljni i životinjski svet

Ada Bojana i Velika plaža u biološkom smislu su deo jedne celine. Ovaj prostor je naročito bitan za biljke koje žive na slanom terenu i prestavlja poslednje stanište odredjenih biljnih vrsta. Tako ovde možemo naći cvet Peščani ljiljan koji je ugrožena vrsta. Karakteristični pejzaži  koji se mogu videti na duž toka reke Bojane predstavljaju šume i šikare sa vrbom i trskom. Šire područje reke Bojane je, naime, najznačajnije stanište na seobi, zimovanju, gneždjenju i ishrani ptica na celoj istočnoj obali Jadrana.

 

Raj za nudiste

Kada se spomene Ada Bojana, većini ljudi je prva asocijacija nudizam. Nudističko naselje je podignuto 70-ih godina prošlog veka i Ada Bojana se smatra jednom od najvećih i najpopularnijih nudističkih plaža u Crnoj Gori. Tako da ako ste ljubitelj nudizma, samo izvolite!