Doživi istočnu Srbiju

Doživi istočnu Srbiju
12. Jul 2021.
А sad se spremi za veliku avanturu na istoku… Vodimo te u osvajanje Rtnja da vidiš njegove senke u zoru sa vrha. Tu ćemo na brzaka zgotoviti jedan planinarski doručak dok se vi fotkate. Sunce ćemo ispratiti na počinak iz Lazarevog kanjona, prepunog špilja, vidikovaca, izvorišta…  Vodimo vas i u Bogovinsku pećinu, na čudesan vodoskok Prskalo, na izvor Crnog Timoka, na Grzu, Romulijanu….  Pazi sad!!! Sve ovo možeš videti i iz ptičje perspektive. Za to imamo avion i turu koja obuhvata let iznad istočne Srbije. Opet vidiš sve, ali sa olimpske visine. Dobro zvuči,a? A može još ludje i još zabavnije. Ako želiš još veću avanturu, može i skok iz aviona. Tu će biti i instruktori, ali i padobrani, za sada nedostaju samo padobranci. Hrana samo po receptima naših staramajki. A za piće, toplo preporučujemo ‘ladnu domaću rakiju i domaće vino. Samo je pivo poludomaće, tu iz okoline – zaječarsko. Ako si raspoložen sad ćemo na detaljnije informisanje… 
 
Plan i program:
 
Petak 23.jul – Dolazak u Konak od 12h. Nakon smeštaja u apartman, kafe i domaće rakijice sa rtanjskim čajem, u 14h krećemo u laganu šetnju kroz šumicu do vidikovca koji je udaljen oko 2km i sa kog se pruža prelepi pogled na Rtanj. Na vidikovcu će biti organizovan ručak. Po povratku u Konak, druženje nastavljamo u netaknutoj prirodi južnog dela kučajskih planina, tačnije u Lazarevom kanjonu. Popodne je rezervisano za uživanje u njegovim stazama i vidikovcima sa kojih se pruža fantastičan pogled na sam kanjon. Po povraku nas očekuje večera i odmor u Konaku.
 
U subotu ćemo poraniti i probuditi se sa prvim petlovima. Doručkovati i krenuti u avanturu do vrha Rtnja, južnom stranom. Očekuje nas staza dužine 7km do vrha Šiljak i visinska razlika oko 1000 m. Vreme koje ćemo provesti na ovom, sada već nadaleko čuvenom, usponu je oko 6 sati. Po silasku sa planine, obići ćemo mesto poznatije kao Drevno izvorište energija i prikupiti istu za ostatak avanture. Nakon što se napunimo pozitivnom energijom, vraćamo se u Konak na ručak i zasluženi odmor. U popodnevnim časovima biće organizovan fakultativni izlet do Felix Romulijane, ostataka rimske carske palate. Večera u Konaku.
 
Nedelja je dan za fakultativne izlete po izboru. Svako od gostiju će moći da bira 1 od 4 izleta.
 
1. Pešačka tura i piknik ispod vodopada Prskalo. Ovaj prelepi vodopad je, osim što je impresivan, poznat i po svojoj nepristupačnosti, tako da se kreće u ranim jutarnjim časovima. Očekuje nas oko sat vremena vožnje autom i nakon toga 10km pešačenja do vodopada. O prirodi koja je ovako sakrivena Vam nećemo ni pisati. Ostavljamo Vam da je doživite. Cena izlata je 15€ po osobi.
*ovaj izlet je moguće ostvariti ukoliko tog dana vojska ne bude imala vežbe na Pasuljanskim livadama. 
 
2. Vožnja kvada po obroncima Rtnja, tura za sve avanturiste i ljubitelje ovih četvorotočkaša. Kreće se iz naselja Rtanj do Sesalačke pećine i nazad. Ova adrenalinska vožnja traje oko sat i po, plus vreme koje Vam je potrebno da napravite fotke na mestima stvorenim za to. Cena ovog izleta je 60€ po kvadu.
 
3. i 4. izlet se održavaju na sportskom aerodromu Davidovac i ovo je prilika koju čekate celog života da Vam se ukaže. Izlet broj 3 je let avionom iznad istočne Srbije, a izlet broj 4 je skok padobranom sa instruktorom. Bićemo gosti iskusnim instruktorima, koji će nam pomoći da ovo bude Vaš najbolji odmor u Srbiji! Cena leta avionom iznad istočne Srbije je 50€, a skoka padobranom sa instruktorom je 170€ po osobi, a kao poklon dobijate go:pro snimak i fotografije Vašeg skoka. 
*pri rezervaciji je obavezno navesti koji fakultativni izlet birate od ponudjenih. 
 
Po završetku fakultativnih izleta utiske sumiramo na izvoru Crnog Timoka poznatijem kao Pećura, uz ručak i piće koje hladimo na samom vrelu. Sledi odmor u Konaku. Verujemo da će Vašim mišićima prijati boravak u đakuziju. Uveče se družimo uz vatru i večeru.
 
U ponedeljak, 26.jula nakon doručka i izlaska iz apartmana, krećemo do Bogovinske pećine gde nas čekaju ljudi iz turističke organizacije, koji će nam predstaviti samu pećinu i biti naši vodiči. Po završetku posete krećemo ka poznatom izletištu Grza i obilasku dva jezera, reke i samog vrela. Šetnja pored jezera smaragno zelene boje, šuma iz koje dopire cvrkut ptica i žubor vode učiniće naš rastanak najlepšim mogućim, do neke nove prilike i nove avanture!
 
Plan:
 
Petak 23.jul
Od 12h dolazak u Konak
14h – šetnja do vidikovca
14:30h – ručak
16:30h – Lazarev kanjon
20:30h – večera
 
Subota 24.jul
6:30h – doručak
7:30h – uspon na Rtanj 
14:00h – drevno izvorište energija
15:00h – ručak
18:00h – fakultativni izlet Felix Romuliana 
20:00h – večera
 
Nedelja 25.jul
Doručak
Fakultativni izleti – vodopad Prskalo, vožnja kvada, let iznad istočne Srbije i skok padobranom sa instruktorom 
14h – ručak i odmor na izvoru Crnog Timoka 
20h – večera i druženje uz vatru
 
Ponedeljak 26.jul
8h – doručak
10h – Bogovinska pećina 
11:30h – Grza
 
Šta Vam je sve potrebno za uspon:
– Udobna obuća
– 2l vode po osobi
– 2 rezervne majice
– Zaštita od sunca (kačket, krema za sunčanje…) 
– Puna baterija na telefonu 
– Sendvič i čokoladica
– Planinarski štapovi
– Vedar duh  
 
Avantura Doživi istočnu Srbiju je organizovana za mali broj ljudi, te će naša družina brojati izmedju 10-12 članova! 
 
Kapacitet i cena
Apartman 1 
6 osoba – 127€ po osobi 
5 osoba – 131€ po osobi
4 osobe – 142€ po osobi
 
Apartman 2 
4 osobe – 132€ po osobi
 
Apartman 3
2 osobe – 148€ po osobi
 
U cenu su uračunati : smeštaj u seoskom turističkom domaćinstvu Rtanjski konak – tri noćenja, hrana – 9 obroka, vodiči za Živadinov vidikovac, Lazarev kanjon, uspon na Rtanj, Grzu, ulaznica i vodič za Bogovinsku pećinu, boravišna taksa.
 
U cenu nisu uračunati: fakultativni izleti.