Kuda za vikend: 5 savršenih mesta za vikend-odmor u Srbiji

Kuda za vikend: 5 savršenih mesta za vikend-odmor u Srbiji
25. Apr 2021.

Bilo da je vaša zamisao idealnog predaha posle radne nedelje istraživanje urbane sredine ili više volite da budete okruženi prirodom, mirom i tišinom, nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za odmor u Srbiji.

Od mističnih planina i mirnih jezera, preko banja i reka ušuškanih u magičnu prirodu, do autentičnog seoskog turizma i gradova koji kriju kutke koje vredi istražiti, mesta koja možete posetiti ukoliko provodite vikend u Srbiji ima na pretek.

Kako bismo vam olakšali izbor, izdvojili smo za vas 7 najlepših mesta u Srbiji idealnih za obilazak i boravak tokom vikenda.

 

Tara - za ljubitelje planinske avanture

Planina Tara, sa svojim svežim vazduhom i netaknutom prirodom, jedno je od najlepših mesta u Srbiji i idealan izbor kada želite da predahnete i napunite baterije. Za one koji tu dolaze zbog rekreacije, Tara nudi razne biciklističke i planinarske sportove, kao i brojne lokacije za lov i ribolov. Nemoguće je ne spomenuti i njene čuvene vidikovce i spomenike kulture, poput manastira Rače i Drvengrada.

Ukoliko planirate produženi vikend, odaberite smeštaj na Tari u nekom od seoskih domaćinstava jer ćete imati priliku da uživate i u ukusnoj domaćoj hrani. Kajmak, prženica, pastrmka, domaća pršuta i pite sa mesom i sirom čest su razlog zašto mnogi za vikend dolaze baš na Taru.

 

Perućačko jezero - priuštite sebi hedonistički vikend u Srbiji

U prirodnom okruženju nacionalnog parka Tara i na samo 15km od Bajine Bašte smešteno je Perućačko jezero. Ono što ćete prvo primetiti kad stignete su mir i tišina, kristalno čista voda, plavetnilo neba i zelenilo četinara. Jedino što se povremeno čuje je cvrkut ptica, pa je Perućac mesto na koje dolazite ukoliko želite iskonski mir i opuštanje.

Smeštaj na Perućačkom jezeru je posebna priča jer možete da birate između splavova i luksuznih i klasičnih kućica na vodi do kojih se dolazi čamcem. Iskoristite priliku da se čamcem provozate do kanjona Dervente ili čuvenih kućica na Drini, iznajmite kajak, SUP daske ili kanu ili organizujte izlet do Višegrada. Posle vikenda na Perućačkom jezeru, vratićete se odmorni i puni energije.

 

Uvac - nezaboravno prirodno bogatstvo

Prelepe krivudave meandre reke Uvac sigurno ste često viđali na brojnim fotografijama. U trenutku kad se plavetnilo ove reke ukaže pred vama, postaće vam jasno zašto je teško suzdržati se i ne uslikati ovaj prizor kako biste tako makar delić njegove lepote poneli sa sobom.

Kao jedno od najlepših mesta naše zemlje, specijalni rezervat Uvac prirodna je granica između planina Zlatibor i Zlatar. U kanjonu Uvca nalaze se Uvačko, Radoinjsko i Zlatarsko jezero, nezaobilazna meta turista. Kad ste već tu, popnite se i do vidikovca Morava, jer se kanjon i meandri odatle najbolje vide, a to je i mesto sa koga ćete uslikati najlepše fotografije.

U okolini su i brojne pećine, među kojima je najpoznatija Ledena pećina, bogata jedinstvenim pećinskim nakitom. Usput ćete naići i na Manastir Sopoćani i Đurđeve Stupove, koji su nezaobilazni ako dolazite u ovaj kraj.

Sada kada smo vam dali plan obilaska još samo da nadjete odgovarajući smeštaj na Uvcu.

 

Novi Sad - grad najboljeg provoda i odmora u Srbiji

Ako ne verujete u ljubav na prvi pogled, prizor Dunava sa Petrovaradinske tvrđave, vojvođanski stil života i skrivene ulice Novog Sada promeniće vam mišljenje. U samom njegovom centru nalazi se Trg slobode, sa brojnim građevinama koje plene pažnju zbog svog neobičnog izgleda.

Simbol grada, rimokatolička Crkva imena Marijinog, poznata među Novosađanima kao katedrala, definitivno privlači najviše pažnje. Odmah preko puta nje je i Gradska kuća građena u neorenesansnom stilu i spomenik Svetozaru Miletiću, jednom od najznačajnijih političkih figura Vojvodine.

Ako se udaljite malo od centra, naići ćete na Dunavski park, koji se zimi transformiše u klizalište, a kad pređete most, dočekaće vas velelepna Petrovaradinska tvrđava. Pored muzičkog festivala Exit, koji je njen zaštitni znak, ovde se nalazi i „Pijani sat” po kome je ova tvrđava i najpoznatija. Uveče se na ulicama ovog grada mogu čuti zvuci tamburaša, ali i tehno, rok muzika i domaći bendovi – za svakog ponešto. Nije ni čudo što je Novi Sad prvi izbor mnogih koji se odluče za vikend u Srbiji jer u njemu mogu da odmore, uspore, ali se uveče i lepo provedu. Pogledajte naš predlog smeštaja za Novi Sad.

 

Fruška gora - biser Vojvodine

Uz brojna izletišta, čak 16 jezera i nekoliko pravoslavnih manastira, Fruška gora jedno je od omiljenih vikend izletišta naše zemlje, a mnogi joj se vraćaju i više puta. Nekadašnji srpski Atos, Fruška gora je najpoznatija po manastirima, od kojih se posebno izdvaja Krušedol. Nedaleko od njega su i Gala i Mala Remeta, pa ćete, ako krenete u obilazak ovih manastira sigurno uživati.

Ako više dolazite zbog odmora, posetite neko od izletišta ili organizujte turu do nekog od jezera u sopstvenoj režiji. Šatrinačko jezero i Dobrodol privlače najviše turista, pa ih obavezno posetite tokom toplih prolećnih i jesenjih dana kako biste se osvežili. Jedno je sigurno, Fruška gora će vas toliko očarati da ćete sigurno poželeti da još jedan vikend u Srbiji provedete na njoj kako biste je detaljno istražili i upoznali.