Leto na Kopaoniku 2021. | zanimljivosti i aktivnosti

Leto na Kopaoniku 2021. | zanimljivosti i aktivnosti
23. Jul 2021.

Sezona Kopaonik leto 2021. uskoro kreće, a ako ste ikada bili na ovoj planini, onda znate da itekako ima šta da ponudi tokom svih godišnjih doba. Iako najposećeniji zimi, Kopaonik je nešto posebno tokom kasnog proleća i početkom leta, kada se transformiše u nepregledno prostranstvo zelenih šuma i planinskih padina.

Pronađite smeštaj na Kopaoniku jer vam jedan dan sigurno neće biti dovoljan da obiđete sve što želite. Ako dolazite na porodični odmor, posebno će vam se dopasti smeštaj sa bazenom na Kopaoniku, kao i apartmani i hoteli koji nude specijalitete iz ovog kraja, poput pršute, domaćeg sira i ajvara, proje, jagnjećih šardena, kajmaka sa kiselim mlekom…  

Mnogi će se složiti da je Kopaonik baš u toku leta najlepši jer čist vazuh, planinsko sunce i opojni miris letnjih pašnjaka i šuma mame da iskusite leto na ovoj planini svim svojim čulima. Tu su i brojne sportske i zabavne aktivnosti, a mi u nastavku sa vama delimo one najzanimljivije.

 

Bob na šinama – neponovljivo iskustvo

Omiljena atrakcija na Kopaoniku tokom leta je bob na šinama. Ovaj brzi spust kroz šumu specijalnim sankama možete isprobati sami ili u paru. Iako dostiže brzinu do čak 60 km/h, bob na šinama je potpuno bezbedan jer ima opciju kočenja. Ipak, nećete želeti da usporite jer je vožnja toliko zabavna da ćete je ponoviti više puta.

 

Vožnja žičarom na Pančićev vrh – uživanje u miru i nepreglednom zelenilu

Kad ste već na Kopaoniku tokom leta, red je da posetite i čuveni Pančićev vrh, najviši vrh ove planine. Nema boljeg načina za to od panoramske vožnje žičarom. Pođite sa prijateljima ili porodicom jer ćete ovo iskustvo želeti da podelite sa najdražima. Pogled sa žičare na mir, spokoj i zelenilo ne može se opisati rečima, već ga morate sami iskusiti da biste shvatili o čemu vam pričamo.

 

Zip line – adrenalinska avantura

Ljubitelji adrenalinskih aktivnosti će obožavati Zip line, prelazak s jedne na drugu stranu uz pomoć sajle koja je specijalno montirana na određenoj visini. Zip line je za avanturiste, ali i za sve one koji žele da dožive Kopaonik iz drugog ugla. Iako prelazak s jedne na drugu stranu traje kratko, za to vreme uživaćete u jedinstvenom pogledu koji se pruža na ovu planinsku lepoticu.

 

Mountain biking – za iskusne, ali i početnike

Iako zvuči samo kao sport za iskusne, vožnja planinskog bicikla na Kopaoniku aktivnost je koju mogu da isprobaju i početnici. Postoje tri staze – početnička, standardna i extreme, a na vama je da odaberete onu koja je u skladu sa vašim iskustvom. Ako dolazite sa porodicom, početnička staza duga 5 km idealan je izbor jer ćete uživati tokom vožnje kroz magične šumske staze.

 

Jeep Safari – pogled na Kopaonik iz drugog ugla

Odvojite bar jedno prepodne za vožnju Jeep Safari vozilima ili kvadovima. Najpre ćete imati obuku sa instruktorima koji će vas upoznati sa ovim terenskim vozilima, a nakon toga sledi uzbudljiva vožnja po izazovnim planinskim trasama. Posle ovakvog obilaska, Kopaonik ćete gledati potpuno drugim očima.

 

Pešačke ture – najbolji način za upoznavanje Kopaonika leti

Ako više volite laganu šetnju, pešačke ture su najbolji način da doživite Kopaonik. Staze su podeljene na lake, srednje i teške i možete birati da li ćete sami organizovati šetnju ili to prepustiti stručnom vodiču. Ukoliko usput ogladnite, poslužite se borovnicama i divljim malinama koje rastu pored puta. Nebeske stolice, Jelovarnik, Treska, Jankove bare, Nebeske stolice samo su neke od pešačkih staza u ponudi. Za koju god da se odlučite, nećete pogrešiti.

 

Tjubing staza - letnja ski staza

Ko kaže da se na Kopaoniku ne možete skijati i tokom leta? Veštačka ski staza, koja je napravljena uz žičaru Krst, duga je 900 metara, izgrađena je od sintetičkih pločica koje podsećaju na sneg i omiljena je među onima koji vole aktivan odmor i dobru zabavu. Na tjubing stazi sankanje je moguće uz pomoć posebnih, velikih guma. Ono što je zagarantovano tokom ove aktivnosti je dobra zabava i uživanje.

Šta mislite - da li biste nakon svih ovih informacija dali šansu Kopaoniku leti? Pronadjite odgovarajući smeštaj i rezervišite svoju sledeću avanturu.