Nacionalni parkovi Srbije: naših 5 savršenih čuda prirode

Nacionalni parkovi Srbije: naših 5 savršenih čuda prirode
04. Jun 2021.

 

Nestvarnom lepotom, jedinstvenim biljnim i životinjskim svetom i autentičnim kulturnim i istorijskim spomenicima, nacionalni parkovi Srbije svedoci su velikog prirodnog bogatstva kojim naša zemlja raspolaže i predstavljaju je u najlepšem svetlu.

Remek-dela prirode sa čijih vidikovaca puca pogled na nepregledna prostranstva, nacionalni parkovi često su prvi izbor onih koji se odluče za odmor u Srbiji. Predstavljamo vam 5 magičnih nacionalnih parkova Srbije koji će vam ukrasti srce već pri prvom susretu.

 

Tara - divlja lepotica bajkovitih predela

Nadaleko poznata po svojim nezaboravnim vidicima i gustim četinarskim šumama, Tara važi za najlepšu planinu Srbije. Očaravajuće mirisne livade, planinski zaseoci i kristalno bistra jezera čitave godine mame posetioce iz Srbije, ali i čitavog sveta.

Pogled koji vas dočeka kada se popnete na neki od njenih vidikovaca, u potpunosti će vas hipnotisati. Bilo da se odlučite za vidikovac Banjska stena, Crnješkovo, Bilješka stena, Osluša ili Sjenic opčiniće vas smaragdno jezero Perućac i kanjon reke Drine koji se prostiru dokle god pogled seže.

Planina Tara dom je čuvene Pančićeve omorike, ali u svojim šumama krije i druge biljne i životinjske vrste. Najveće je stanište mrkog medveda, koji je ujedno i njen zaštitni znak.

Kad već dolazite na Taru, ne propustite da posetite Mitrovac i čuvenu „Tepih livadu”, koja je ime dobila po tome što, dok hodate po njoj, imate utisak kao da vam stopala tonu u mekani tepih. Na Tari se održava i čuvena Drinska regata, koja okuplja preko 20 hiljada učesnika i važi za jednu od najvećih turističkih manifestacija u Srbiji.

Mir, tišina i netaknuta priroda koja mami na istraživanje čine ovaj nacionalni park idealnim za odmor. Sada vam ostaje još da pronađete smeštaj na Tari skrojen po vašoj meri i avantura može da počne.

 

Kopaonik - raj za skijaše

Sa 24 ski-lifta i preko 70 km staza za skijanje, Kopaonik je najpoznatiji srpski ski-centar. Iako su ski staze i žičare njegov zaštitni znak, na Kopaoniku se možete oprobati i u drugim ekstremnim sportovima, poput paraglajdinga i snoubordinga.

U toku godine, ova planina ima 200 sunčanih dana, zbog čega ga još nazivaju i Sunčana planina. Zbog toga što je najveći planinski masiv u zemlji, Kopaonik nosi i titulu „Krov Srbije”, a sa njegovih vrhova možete videti čak i Staru i Šar planinu.

Rezervati su posebna priča jer u njima žive brojne biljne i životinjske vrste, zbog kojih je Kopaonik i proglašen za nacionalni park. Ako niste ljubitelj skijanja, posetite ovaj nacionalni park tokom leta jer se tada pretvara u pravu zelenu oazu beskrajnih livada i gustih zimzelenih šuma.

 

Fruška gora - avantura i odmor na jednom mestu

Jedan dolazak u nacionalni park Fruška gora neće vam biti dovoljan da istražite sve njegove skrivene kutke i iskusite sve što nudi. Od uživanja i odmora, preko orijentiringa, planinarenja i biciklizma do hodočašća, Fruška gora je najbolji način da provedete vikend u Srbiji i nahranite dušu i telo.

Najpoznatija izletišta, Stražilovo, Hopovo, Zmajevac, Iriški venac i Hajdučki breg, idealna su za porodični piknik i punjenje baterija. Ipak, najveće blago ovog nacionalnog parka su 16 pravoslavnih manastira iz 15. i 16. veka, zbog kojih je nekada i nosio naziv „srpska Sveta gora”.

Kao da to nije dovoljno, Fruška gora obiluje biljnim i životinjskim vrstama koje se ne mogu naći ni na jednom drugom mestu u Evropi. 

 

Đerdap - veličanstveni čuvar istorije

Okružen sa čak 4 klisure, 2 kanjona, 3 rečne kotline i 1000 pećina, nacionalni park Đerdap prostire se na preko neverovatnih 646 km2 i najveći je nacionalni park Srbije. Već na osnovu ovoga postaje jasno da je nemoguće obići sve što Đerdap nudi pri jednom dolasku, zbog čega ćete sigurno poželeti da mu se vratite nekoliko puta.

Zbog srednjovekovnih tvrđava i znamenitosti koje ga okružuju, Đerdap je prozvan „Gvozdenom kapijom Dunava”. Tvrđava Golubac, arheološko nalazište Lepenski vir i Trajanova tabla samo su neki od spomenika koji plene svojom bezvremenskom lepotom.

Nemojte se iznenaditi ako od vodiča čujete da se u šumama Đerdapa mogu naći crna roda, sova ušara, vuk, ris i mrki medved jer je ovaj nacionalni park prebivalište preko 1100 vrsta životinja i biljaka.

 

Šar planina - ledena kraljica nacionalnih parkova

Nacionalni park Šar planina primer je šta se desi kada priroda ne štedi jer će vas njeni šareni pejzaži i brojna lednička glacijalna jezera očarati. Upravo zbog 39 jezera, preko 100 izvora i 25 velikih reka koje su njen deo, Šar planina prozvana je u narodu „Gorske oči”.

Na njenoj teritoriji nalazi se 34 srednjovekovnih manastira i crkava, naselja, utvrđenja i mostova, pa ćete pri obilasku imati osećaj kao da šetate kroz istoriju. Svojim gigantskim vrhovima, Šar planina predstavlja prirodnu granicu između Srbije i Makedonije.

Pored toga što ćete se zaljubiti u njenu netaknutu prirodu, tokom boravka sigurno će vam pažnju privući zanimljive biljke, ptice i neobične vrste leptira jer ovaj nacionalni park obiluje njima, zbog čega važi za jedno od najznačajnijih ekoloških područja centralnog Balkana.