Najlepša mesta u Srbiji - preko 15 skrivenih bisera

Najlepša mesta u Srbiji - preko 15 skrivenih bisera
13. Maj 2021.

Ako volite da putujete pomoći ćemo vam da nađete vašu destinaciju iz snova. Verovatno ste odmah pomislili na neke egzotične predele širom sveta, ali kada otkrijete najlepša mesta u Srbiji shvatićete da ne morate da sanjate da bi pronašli vaše omiljeno mesto za putovanje.

Planina Tara kao dom bogova

Jedno od najlepših mesta u Srbiji je planina Tara. Zbog velikog broja atraktivnih lokacija, Tara nije mesto na koje dođete samo jednom.
Tara spada u jedan od 5 nacionalnih parkova u Srbiji. Zbog nepreglednih šumskih prostranstava ona je rezervoar kiseonika i fabrika zdravlja i crvenih krvnih zrnaca. Na Tari su guste četinarske šume od kojih je najinteresantniji četinar Pančićeva Omorika koja je predmet interesovanja svetskih istraživača. Šume Tare su stanište zaštićenog mrkog medveda, divokoza, vidre, sova i raznih drugih životinja kao i 1000 različitih biljnih vrsta. Postoji verovanje da je staroslovenski bog Tar toliko bio opčinjen lepotom ove planine i prirode na na njoj, da ju je izabrao za svoj dom. Otuda i ime Tara.

Tara je skup predivnih lokaliteta

Ukoliko posetite Taru, neće vam biti dovoljno samo dan ili dva da obiđete sve što ona nudi. Smeštajni kapaciteti na Tari su oaze mira i tišine, a možete da birate između hotelskog smeštaja i malih privatnih brvnara, koje su svojim izgledom uklopljene u okolinu. U zavisnosti od atraktivnih lokacija koje ste planirali da posetite, predlažemo vam veliki izbor smeštaja na Tari iz naše ponude.


Jedan od bisera Tare je svakako jezero Perućac koje izgleda kao planinsko more. Boja vode se menja u zavisnosti od godišnjeg doba pa je u proleće zelena, leti plava a zimi prozračna. Ako želite da provedete nekoliko dana na jezeru predlažemo vam smeštaj na splavu Lake House Lux ili Kućici na vodi

Pored jezera, interesovanje turista privlači vodopad i rečica Vrelo koja se uliva u reku Drinu. Iznad same rečice nalaze se restorani koji kao specijalitet nude kalifornijsku pastrmku koja živi u reci. Ukoliko uživate u zvuku žuborenja vode, na pravom ste mestu. Reka Vrelo je najkraća reka u Evropi i veoma je privlačna za turiste. 

Još jedna od atrakcija Tare je čuvena „kućica na steni“, na Drini, koja je simbol grada Bajina Bašta. Ukoliko volite aktivnosti na vodi, ne smete propustiti vožnju čamcem kroz kanjon Drine ili Drinsku regatu, koja se svake godine odvija u julu mesecu.


Za one koji više vole pešačenje, na raspolaganju je 270km pešačkih i planinskih staza koje su krunisane predivnim vidikovcima, sa kojih se mogu videti sve lepote ovog nacionalnog parka. Pogled za pamćenje ćete naći na vidikovcima Banjska stena, Crnjeskovo ili Bilješka stena.


Kaluđerove bare, jezero Zaovine koje ima oblik zmaja, srednjovekovni manastir Rača, rezervat prirode Crveni potok, blizina Mokre gore, zimska skijališta, samo su još neka od fantastičnih destinacija u moru onoga što nudi Tara.

 

Zasavica - plovidba kroz trsku i šaš izgubljene reke

Istočno od reke Drine, na području severne Mačve i južne Vojvodine nalazi se još jedan od skrivenih bisera Srbije. To je specijalni rezervat prirode Zasavica. Zasavica je jedno čudo u prirodi, poslednje izvorno sačuvano močvarno područje u Srbiji. Priča se da je Zasavica izgubljena reka za koju ni meštani ne znaju gde počinje i gde se završava. Zbog svoje specifičnosti terena, ona je stanište stotinama vrsta riba, ptica i drugih životinja. 

Karakteristično za ovo mesto je i farma magaraca koja će vam pružiti nesvakidašnji susret sa ovim preslatkim i milim životinjama. Ukoliko ste ljubitelj foto-safarija, predlažemo vožnju brodićem ili čamcem po ovoj predivnoj močvari kroz trsku, šaš i lokvanje. Zbog velikog broja različitih riba, Zasavica predstavlja veliki izazov za ljubitelje pecanja a u obližnjem restoranu možete probati gastronomske specijalitete kao što je mačvanska riba na talandari ili paprikaš od mangulice.

 

Stara planina – čarobna riznica vodopada

U najlepša mesta u Srbiji svakako spada Stara planina. Ova planina je karakteristična zbog svoje netaknute prirode, mnoštvu vodotokova i brojnih prelepih vodopada. Jedan od najlepših vodopada u Srbiji je svakako vodopad Tupavica koji se nalazi u dolini Dojkinačke reke. Za ljubitelje fotografije ovaj vodopad je prava inspiracija i leti kada se slapovi vode stropoštavaju niz crvenkaste litice od peščara i zimi kada ima izgled zavese od ledenica. 

Nedaleko od njega, ozbiljnu konkurenciju po lepoti predstavlja vodopad Tri kladenca ili Arbinjski vodopad, koji se sastoji od mnoštva predivnih slapova i manjih vodopada. Svakako će vam u pamćenju ostati i vodopadi Bigar, Piljski, Bukov Do, Orlov kamen, Čungulski, Koprenski koji je poznat po svojoj dužini od 103m i niz vodopada na Senokoškoj reci.

Ukoliko rešite da provedete vikend obilazeći Staru planinu, možete se smestiti u Apartman Pustolov ili Aphrodite Hills Apartments-Stara Planina smešten u mestu Crni Vrh.

Srpski Kolorado

Mesto koje će vas ostaviti bez daha i gde ćete možda pomisliti da se nalazite u nekom filmu je kanjon reke Rosomače poznat pod nazivom Rosomačko grlo, Rosomačko ždrelo ili Slavinjski lonci. Zbog velikog broja imena često ga nazivaju i Rosomački lonci. Ovaj kanjon na Staroj planini je nastao intenzivnim usecanjem vodenog toka reke u slojevite stene, a u njima se nalaze proširenja sa virovima koji podsećaju na kotlove ili lonce. Ceo prizor podseća na kanjon reke Kolorado pa ga posetioci još nazivaju i srpski Kolorado.

 

Šansa za povratak nama samima

U mnoštvu predivnih umetničkih dela koje nam je podarila priroda u Srbiji, lako je izabrati destinaciju iz snova. Đavolja varoš, Resavska pećina, blaga Homolja i Krupajsko vrelo i mnogo drugih prirodnih lepota prosto mame da provedete odmor u Srbiji. Koju god destinaciju da izaberete nećete ostati ravnodušni. Kada jednom posetite neka od najlepših mesta u Srbiji sigurno ćete se ponovo vratiti, a pri svakom povratku prirodi vaša ljubav prema njoj će sve više rasti. Povezivanjem sa prirodom i prirodnim lepotama Srbije stvaramo šansu za iskonski povratak nama samima.