Šta videti na Zlatiboru?

Šta videti na Zlatiboru?
24. Mar 2021.

Šta videti na Zlatiboru?

Zlatibor je jedna od planina u Srbiji koja je sada već na obaveznom spisku za posetu makar jednom u toku godine. Čist planinski vazduh, prirodne lepote, skijaške staze kao i veliki broj drugih sadržaja koje ova planina nudi, čini smeštaj na Zlatiboru veoma atraktivnim kako u letnjem, tako i u zimskom periodu. Tokom cele godine apartmani i vikendice na Zlatiboru imaju veliku popunjenost smeštajnih kapaciteta, što nam govori da postoji veliko interesovanje za odmor na ovoj planini.

Turizam na Zlatiboru zvanično počinje u avgustu 1893.godine, kada je ovde boravio kralj Aleksandar Obrenović. Mnogi od posetilaca često ne mrdnu od centra, po mnogima najlepše planine zapadne Srbije, tako da i ne upoznaju sve lepote koje se kriju u neposrednoj okolini. Pogledajte naših top 5 predloga turističkih atrakcija na Zlatiboru, koje svakako treba obići:

 

 1.Jezero na Obudojevici

Jezero se nalazi u samom centru Zlatibora, a malo ljudi zna da je nastalo pregrađivanjem rečice Obudojevica 1947.godine. Ovo jezero predstavlja istinski ukras turističkog centra i atrakciju na koju turisti prvo obrate pažnju kada kroče na Zlatibor. Građevinski projekat izgradnje jezera osmislio je naš poznati hidrološki inženjer Miladin Pećinar, kome su se Zlatiborci zahvalilili tako što su mu kraj jezera podigli veliku bistu.

Jezero na Obudojevici je dugačko 150 metara i široko 50 metara, dubine do dva metra. Čini jedinstvenu celinu sa lepo uređenim platoom Kraljevog trga. Oko jezera se nalaze uređene pešačke staze i klupice za sedenje, tako da gosti mogu provoditi vreme uživajući u opuštajućem prizoru.

 

 2.Gostiljski vodopad

Gostiljski vodopad se nalazi u zlatiborskom selu Gostilju, a od turističkog centra je udaljen 20 kilometara. Gostiljski vodopad predstavlja najveće hidrološko čudo prirode na Zlatiboru i svake godine privlači na hiljade posetilaca.

Gostiljski vodopad se nalazi na reci Vrelo, uzvodno od ušća u reku Katušnicu. Visok je 20 metara, što ga svrstava među deset najvećih vodopada u Srbiji.

 

 3.Sirogojno

Ovaj muzej na otvorenom nalazi se 26 km od centra Zlatibora. Tu su prebačene stare brvnare kako bi se sačuvalo sećanje na nekadašnji način života. U okviru kompleksa nalaze se domaćinstva sa originalnim rasporedom objekata koji čine muzejsku postavku. Brvnare datiraju s kraja 19. i početka 20. veka kada je brojna porodica živela u jednom domaćinstvu sa do 50 članova.

 

4.Kremna

Kremna, nezaobilazna stanica na putu između Zlatibora i Mokre Gore. Kuća Tarabića je imanje gde se možete nakratko odmoriti, pogledati drvene skulpture, kupiti neke od suvenira kao što su delovi kosmičke kugle, ili čuveno Kremansko proročanstvo. Ima dosta toga što su Tarabići prorekli, ali do ostvarenja još nije došlo. Na primer, rekli su da će u Solotuši, selu kod Bajine Bašte, biti otvoren rudnik soli i da će tek tada Srbiji biti bolje, da će Kruševac biti srpska prestonica, a Carigrad će biti svačiji i ničiji.

 

5.Zlatiborski specijaliteti

Za veliku većinu sigurno najzanimljiviji predlog prilikom posete Zlatboru je konzumacija nadeleko čuvene komplet lepinje. Domaćini u ovom kraju mogu se pohvaliti tradicionalnim receptima po kojima spremaju kajmak, sir, pite, proje i naravno dobru domaću rakiju!

Za ljubitelje mesa nezaobilazna manifestacija je „Pršutijada” u Mačkatu - svetskoj prestonici pršute koja se održava svake godine krajem januara ili početkom februara. Kažu da je recept jednostavan -   meso, so i bukovo drvo za prvi dim, a ostalo je na prirodi i ruži vetrova.