Tara-Oaza netaknute prirode

Tara-Oaza netaknute prirode
28. Mar 2021.

Nacionalni park Tara - odmor u Srbiji za sva čula

Nacionalni park Tara je svakako jedna od najnetaknutijih oaza prirode u našoj zemlji, što je čini veoma posećenom kako u zimskom tako i u letnjem periodu. Ukoliko je smestaj na Tari jedna od vaših opcija za odmor, pogledajte stranicu smestaj Tara za iznajmljivanje vikendice i apartmana na Tari.

Za mnoge, Tara je najlepša planina Srbije. Ta njena neiskorišćenost, kao i netaknuta, polu-divlja priroda čini je primamljivom posetiocima kako iz Srbije, tako i iz čitavog sveta.

Planina Tara je 1981. godine proglašena za Nacionalni park. Duga je oko 50 km i široka 20 km, prosečne nadmorske visine oko 1200 metara. Na Tari se nalazi nekoliko turističkih lokaliteta od kojih su najpoznatiji: Kaluđerske Bare, Mitrovac na Tari, Račanska Šljivovica, Predov krst i Zaovine koje su mesto rođenja Pančićeve omorike. Pored Pančićeve omorike ova planina obiluje raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom i predstavlja najveće stanište mrkog medveda koji je ujedno i njen zaštitni znak. „Moguć susret s medvedom“, „Pešačite na sopstvenu odgovornost“ samo su neka od upozorenja na koje nailazite dok hodate pešačkim stazama Tare.

 

 Vidikovci na Tari

Tara je nadaleko poznata i po svojim fenomenalnim vidikovcima koji će apsolutno svakoga ostaviti bez daha. 

Najpoznatiji vidikovci na Tari su: 

  • Banjska stena, 
  • Osluša, 
  • Crnjeskovo, 
  • Bilješka stena i 
  • Sjenič. 

Pogled koji „puca” na jezero Perućac, reku Drinu, Bajinu Baštu ne može se opisati rečima, već se mora doživeti!

 

Jezera na Tari

Dva jezera koja su nezaobilazna prilikom posete Tari su Zaovine i Perućac. 

Jezero Perućac je veštačko jezero dugačko 52 km, nastalo pregrađivanjem Drine za potrebe HE Bajina Bašta. Danas je jezero jedna od najvećih turističkih atrakcija ovog kraja. Ovde se možete malim brodovima provozati kanjonom reke Drine do Višegrada u dužini od 52 km, gde ćete uživati u zelenilu netaknute prirode. 

Zaovinsko jezero po prirodi veštačko, nastalo je pregradjivanjem reke Beli Rzav. Leti se ovde mogu sresti i kupači na nekolicini plaža. Na Zaovinama je zabeleženo oko 50% flore cele planine Tare, odnosno oko 15% flore čitave Srbije.

 

Tepih livada na Tari - Mitrovac na Tari

Posebna atrakcija na Tari je „Tepih livada” koja se nalazi na Mitrovcu, u okviru prirodnog rezervata Crveni potok. Ime je dobila po tome što dok hodate po zemlji imate utisak da tonete u mekani tepih zbog ugibanja tresetnih slojeva zbog zadržavanja površinske vode usled nepropusnosti zemljišta na kome se nalazi.

 

Reka Vrelo na Tari

Reka Vrelo jedna je od najkraćih reka u Evropi. Duga je tačno 365 metara, pa je zbog toga dobila naziv i reka Godina. Nalazi se u naselju Perućac na 13 km od Bajine Bašte. Drina sa rekom Vrelo je u akciji izbora sedam srpskih čuda prirode u organizaciji Turističke organizacije Srbije proglašena za prvu prirodnu lepotu Srbije.

 

Drinska regata

Jedna od najvećih turističkih manifestacija u Srbiji svake godine okupi oko 20 hiljada učesnika. Zamišljena kao sećanje na čuvene drinske splavare, iz godine u godinu svakog jula okuplja ljude željne avanture na spustu od jezera Perućac do Rogačice. Gomila čamaca uz zvuke trubača pravi nekoliko kilometara dugu kolonu u spustu koji će vam sigurno dugo ostati u sećanju.